Tijdens het najaar barsten de Uitkerkse Polders van het vogelleven. Beetje bij beetje arriveren duizenden ganzen die na hun broedseizoen in het verre arctische noorden hiernaartoe komen om te smullen van het voedzame gras waar ze de hele winter op kunnen teren. Je treft overal in de ruime omgeving groepen Kolganzen, Brandganzen en zelfs Kleine Rietganzen aan. Voor deze laatste tot de verbeelding sprekende soort zijn de Belgische kustpolders één van de meest belangrijke overwinteringsgebieden ter wereld. Tot wel 10% van de geschatte wereldpopulatie brengt hier de winter door!
Er stromen ook andere wintergasten toe waaronder groepen Kieviten, Wulpen, Goudplevieren en ook Smienten die net zoals de ganzen eveneens het broedseizoen in Scandinavië en het noorden van Rusland doorbrachten. Vaak hangen er ook clubjes Kemphanen rond, druk foeragerend in de graslanden, terwijl Zwarte Ruiters liever in de plasjes op zoek gaan naar voedsel. Zowel Bruine als Blauwe Kiekendief glijden geruisloos door het landschap op zoek naar een sappig muisje, terwijl Grote Zilverreigers liever doodstil wachten in het weiland tot er eentje zichzelf aandient. Langs de randen houden zich vaak familiegroepjes Patrijzen op die zich soms mooi laten bekijken. Wie weet zien we zelfs een heuse Roerdomp opstijgen uit het riet om enkele honderden meters verder weer uit het zicht te verdwijnen! Het laatste decennium is de regio ook een echte stronghold van de zeldzame Koereiger geworden en we kunnen dus zomaar een groepje tegenkomen, patrouillerend tussen het vee.
Tot slot bezoeken we een slaapplaats van Ransuilen waar ze zonder verstoring van erg dichtbij te bekijken en fotograferen zijn. En met heel wat geluk ontdekken we misschien zelfs de zeldzame en mysterieuze Velduil, die hier in lage aantallen komt overwinteren. Een dag vol verrassingen dus, zeker tijdens de trekperiode wanneer er zomaar iets heel bijzonders uit de lucht kan komen vallen!
Datum | Starttijd | Eindtijd |